Permitteringer blir sett på som den siste utveien for selskap som må balansere tap i virksomheten og sikre overlevelsen av hele selskapet, og dermed også arbeidsplassene til medarbeiderne.
Årsakene til permittering kan være de økonomiske utfordringene i selskapet, men også manglende evne til å utføre ansattes plikter på grunn av landsomfattende karantenerestriksjoner, dette for eksempel ved at arbeidsoppgaver bortfaller.
Oppsigelser kan bety tidsavgrenset, delvis eller full løslatelse fra plikten til å utføre arbeid. Ved midlertidig permittering, er plikten til å betale lønn så vel som arbeidstakerens plikt til å utføre arbeid suspendert i en begrenset periode, spesifisert i permitteringsvarselet.
Når det gjelder sykefravær på grunn av sykdom, har arbeidstakeren full rett til sykefravær og sykepenger (dette gjelder også når en ansatt er blitt beordret til selvkarantene av myndighetene). Arbeidsgiveren er forpliktet til å betale sykepenger i løpet av denne sykmeldingen eller karantenetiden – når permitteringsperioden starter, er NAV pliktig til å betale.
Først av alt skal permitteringene utføres med å opprettholde empati og forståelse for situasjonen den ansatte befinner seg.
Før du bestemmer deg for permitteringer eller permanent reduksjon av selskapets arbeidskraft, må du huske å vurdere følgende aspekter grundig:
Husk at hvis du skal permittere minst 10 ansatte, må du varsle NAV.
Koronavirus-pandemien kan gi ubestridte årsaker til permitteringen. Slike konkrete grunner kan være:
De statlige spesialbestemmelsene under den spesielle situasjonen vi befinner oss i påvirker ofte selskap økonomisk på grunn av lavere eller ikke eksisterende handelsforhold og inntekter, men også fysisk, når for eksempel de gitte arbeidsplassene legges ned på landsbasis ved hjelp av midlertidig lov.
Permitteringen må være begrunnet i saklige grunner og legges frem for den ansatte i en form av et permitteringsvarsel. På grunn av korona-situasjonen vil arbeidsgiveren bare betale lønn i to dager etter at du har permittert ansatte (etter permitteringsvarselets utløp).
I utgangspunktet skal et permitteringsvarsel sendes til arbeidstaker med 14 dagers varsel. Ved uforutsette hendelser kan det være rom for at permitteringsvarselet blir redusert til to dager.
Permitteringsvarselet bør inneholde følgende informasjon: